vorige paginaVeelgestelde Vragen

CRV Mineraal

Mijn bouwplan is inmiddels aangepast. Kan dat in CRV Mineraal ook worden doorgevoerd?
Ja, dat kan. Via de optie Invoer Bemestingsplan kunt u onder Grondgebruik basisteelt uw actuele bouwplan registreren. Deze gegevens worden niet doorgegeven aan de Dienst Regelingen.
Let op: Het gaat om de oppervlakte gewassen zoals die op 15 mei op uw bedrijf aanwezig is. Het gaat om de grond (beteelde oppervlakte) die u daadwerkelijk gebruikt voor uw bedrijf.

Ik heb vragen over de grond en gewas gegevens van Dienst Regelingen.
Bij vragen over perceelsregistratie van Dienst Regelingen willen we u doorverwijzen naar de internetsite van het ministerie van LNV (www.minlnv.nl). Via het Loket kunt u inloggen in Mijn Dossier en daar de actuele perceelsregistratie inzien. Dit heeft voor u de volgende voordelen:
- U ziet de stand van zaken in de Perceelsregistratie van één dag oud.
- bij de constatering dat zaken niet actueel zijn, kunnen mutaties via internet direct worden doorgegeven.
- bij de perceelsregistratie kan de grondsoortenkaart worden getoond, in het geval er hier vragen over zijn.

Ik heb dit jaar volgteelten in m'n bouwplan opgenomen. Kunnen jullie dit ook meenemen binnen CRV Mineraal?
Ja, dat kan. Via de menu optie Invoer grondgebruik kunt u uw actuele bouwplan registreren. Deze gegevens worden niet doorgegeven aan de Dienst Regelingen.

Het product bevat helemaal geen grondgegevens. Hoe kan dat?
Dit kan één van de volgende oorzaken hebben:
1) U heeft geen machtiging gegeven de grond- gewasinformatie op te vragen bij Dienst Regelingen
2) U kunt alsnog een machtiging afgeven, of de grond- en gewas informatie via deze site aan ons doorgeven.
3) We hebben op basis van het door u doorgegeven BRS-nummer (relatienummer LNV) geen grond- en gewasgegevens ontvangen van Dienst Regelingen. In de meeste gevallen is het BRS-nummer een keer aangepast als gevolg van een naamswijziging, maatschapvorming, etc. Dit nieuwe nummer is dan nog niet bekend in het systeem van Dienst Regelingen waar de grondgegevens staan geregistreerd.

Klik op deze link voor een correctie kaartje Perceelsgegevens. Wij willen u vragen op dit antwoordkaartje nogmaals de machtiging voor Dienst Regelingen op te geven voor het BRS-nummer waarop u de meitelling heeft ingestuurd. Op basis van deze "nieuwe" machtiging zal opnieuw geprobeerd worden de perceelsgegevens vanuit de meitelling toe te voegen aan het product CRV Mineraal.

Het product bevat de zuivelgegevens 7500 kg melk en ureum 26. Hoe kan dat?
Wanneer er geen zuivelgegevens bekend zijn wordt het landelijk gemiddelde afgedrukt. Het afdrukken van het landelijk gemiddeld als gevolg van het ontbreken van zuivelgegevens kan één van de volgende oorzaken hebben:
1) U heeft geen machtiging gegeven de zuivelinformatie op te vragen bij uw zuivelfabriek;
2) U levert aan een zuivelfabriek met minder dan 10 veehouders. Met deze hele kleine fabrieken zijn door NRS nog geen contracten afgesloten;
3) U bent zelfzuivelaar. Van zelfzuivelaars hebben wij onvoldoende zuivelleveranties om de gemiddelde productie per koe juist in te schatten.
Het is ook mogelijk om via deze site Mestbeleid en vervolgens Invoer bemestingsplan zelf uw gemiddelde melkproductie per koe en het bijbehorende ureumgehalte door te geven.

Het product bevat geen gegevens van mijn geaccrediteerde laboratorium. Hoe kan dat?
NRS heeft afspraken gemaakt met ALNN, Altic, Blgg en ZeeuwsVlaanderen. Wanneer het product geen grondonderzoek gegevens heeft kan dit kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen herkend het laboratorium u niet als hun klant op basis van de naam, adres en woonplaats gegevens zoals deze bij CRV staan geregistreerd. Als gevolg hiervan bevat het product CRV Mineraal geen grondonderzoekgegevens.

Klik op deze link voor een correctie kaartje Grondonderzoekgegevens. Wij willen u vragen op dit kaartje de naam van het laboratorium en uw klantnummer bij dat laboratorium in te vullen. Op basis van uw klantnummer kan heel gericht opnieuw geprobeerd worden de grondonderzoekgegevens toe te voegen aan het product CRV Mineraal.

Waarom zie ik mijn witvleeskalveren niet terug op het eerste blad van CRV mineraal?
CRV mineraal rekent alleen met graasdieren. Witvleeskalveren ziet u terug op de Veesaldokaart en het Veeregister.

Welke gegevens dien ik voor het bemestingsplan nog bij te houden naast CRV Mineraal?
Een kaart van de percelen, de actuele grondonderzoeken, bewijzen van aan- of afgevoerde mest.

Waar kun je beweiding opgeven?
Invoer Bemestingsplan > Graasdieren > Rundvee
Kolommen onder "beweiding": aantal dagen en aantal uren per dag
Per diercategorie kan worden vast gelegd hoeveel dagen en hoeveel uren per dag de dieren worden geweid.

Wat zijn de effecten van beweiding op CRV Mineraal?
De beweiding die wordt vastgelegd heeft een tweetal functies:

1) Bepalen van de hoeveelheid drijfmest in de put
Wanneer bekend is hoeveel mest het melkvee via de beweiding op het land brengt weten we ook hoeveel mest er dan nog in de put zit om uit te rijden. Dit tonen we op de tweede pagina van het bedrijfsoverzicht

2) Voor de Bedrijfsspecifieke excretie berekening
Voor de Bedrijfsspecifieke excretie berekening is het van belang te weten of de melkkoeien korter of langer dan 138 dagen worden geweid.

Waar kun je het aandeel vaste mest (per diercategorie) opgeven?
Invoer Bemestingsplan > Graasdieren > Rundvee.
Kolom: % vaste mest
Voor het jongvee jonger dan 1 jaar gaan we er standaard vanuit dat deze dieren tot 2 maand oud op stro staan. Deze standaard is niet zichtbaar op het invoerscherm. Is dit anders dan kan dit in dit scherm worden aangepast.

Op welke wijze kan ik uitscharing van dieren naar natuurterrein verwerken in CRV Mineraal?
Het meest correct is om in dit geval het aantal dieren van de betreffende diercategorie dat wordt uitgeschaard in mindering te brengen op het gemiddelde aantal dieren van de betreffende diercategorie waarmee het programma rekent
Dit kan via: Invoer Bemestingsplan à Graasdieren à Rundvee
Hou er in dit geval rekening mee dat de betreffende dieren mogelijk maar een deel van het jaar op de natuurgronden lopen.

Op welke wijze kan ik Fosfaatfixerende gronden verwerken in CRV Mineraal?
Wanneer u met een goedgekeurd analyserapport kunt aantonen dat een perceel fosfaatarm of –fixerend is, dan mag u wettelijk op dit perceel een fosfaatgebruiksnorm van 160 kg fosfaat toepassen. CRV Mineraal kent geen mogelijkheid om aan te geven dat een perceel fosfaatarm of –fixerend is. U dient in zo’n geval zelf uit te rekenen wat het verschil is tussen de gewone fosfaatgebruiksnorm (tabel gebruiksruimte meststoffen, pag 3 bedrijfsoverzicht) en de gebruiksnorm bij gebruik van de verhoogde norm van 160 kg voor de betreffende percelen. Het verschil hiertussen mag u aanvullen in de vorm van kunstmest. Leg deze extra aanvoer en toediening van kunstmest vast in CRV Mineraal en toon aan de hand van de analyserapporten aan dat u de gebruiksruimte fosfaat met het verschil tussen de gewone norm en ruimere norm maal het aantal hectares waarvoor u een analyse rapport heeft mag overschrijden.

Welke forfaitaire gehaltes N en P2O5 worden gebruikt voor de berekening dierlijke mest beschikbaar voor bemesting (pag. 4 bedrijfsoverzicht) ?
De tabel dierlijke mest beschikbaar voor bemesting geeft een overzicht van alle aanwezige dierlijke mest die beschikbaar is op het bedrijf. Voor het berekenen van de geproduceerde graasdiermest maakt CRV Mineraal gebruik van tabel 4 uit de tabellenbrochure van de overheid. Met behulp van deze tabel kan per diercategorie een mestproductie worden berekend. En kan vrij nauwkeurig de gehaltes in de geproduceerde graasdiermest worden bepaald. Voor de begin en eindvooraden dierlijke mest gaat CRV Mineraal uit van tabel 5 uit de tabellenbrochure van de overheid. Deze tabel bevat de gemiddelde gehaltes per mestcode. Voor de begin- en eindvooraden dierlijke mest wordt gebruik gemaakt van tabel 5 omdat deze voorraden meerdere mestpartijen kan bevatten en dus het niet per definitie exact dezelfde gehaltes bevat als de geproduceerde mest in dat jaar.

Hoe komt CRV tot de kg N/ ton in de tabel "dierlijke mest beschikbaar voor bemesting" (pag 4 bedrijfsoverzicht)
Stap 1) Excretie N per dier per jaar (tabel 4) / (excretie in m3 6 mnd (tabel 4) x 2)
= Kg N in m3 (kuub)

Stap 2) Kg N in m3 x soortelijk gewicht = kg N in ton

Hoe komt CRV op CRV Mineraal aan de kilogrammen stikstof en fosfaat per ton schapenmest. Tabel: "dierlijke mest beschikbaar voor bemesting" (pag 4 bedrijfsoverzicht)
Voorbeeld 100 fokschapen:
100 fokschapen vermenigvuldigen met 0,41 *2 (=m3 excretie per jaar) = 82 m3 mest per jaar
82 x 0,7 (0,7 = soortelijk gewicht schapenmest, van m3 naar ton) = 57,4 ton mest
De kg N en p2O5 volgens tabel 4 (10,2 kg N en 3,6 kg P2O5).

CRV Mineraal maakt voor de berekeningen voor alle diersoorten gebruik van tabel 4 (diergebonden normen) van de tabellenbrochure van LNV. De normen in deze tabel liggen in de meeste gevallen veel dichter bij de werkelijkheid dan tabel 5 (forfaitaire normen op diersoort niveau). Uitzondering hierop zijn de normen van schapenmest. Die zijn forfaitair door de overheid veel lager bepaald dan de diergebonden normen.
Hierdoor kan het voorkomen dat de kilogrammen stikstof en fosfaat per ton schapenmest op CRV Mineraal veel hoger uitvallen dan men verwacht op basis van de normentabel 5.

Als de mestproductie graasdieren in het bedrijfsoverzicht groter is dan de gebruiksruimte dierlijke mest. Hoe kan het dat er dan toch geen mest afgevoerd hoeft te worden?
In dit geval is de eindvoorraad groter dan de beginvoorraad. Het te veel aan graasdiermest wordt meegenomen naar volgend jaar.

Hoe kan ik de totale gebruiksruimte dierlijke mest uitrekenen wanneer ik nu hectares onbenut heb maar deze graag wil opvullen met graasdiermest?
Bij de gebruiksruimte dierlijke mest (A) op pagina 2 van het bedrijfsoverzicht de kg stikstof die tussen haakjes staat weergegeven onder de "Conclusie Gebruiksruimte dierlijke mest" optellen.

Hoe komt men aan de kg stikstof die tussen haakjes staat weergegeven onder de conclusie "Gebruiksruimte dierlijke mest"?
Dit is het verschil tussen 250 -170 = 80 kg N vermenigvuldigd met het aantal onbenutte hectares.

Kan de officieel geregistreerde aan- of afgevoerde mest automatisch worden ingeladen in CRV Mineraal?
Nee, dit kan niet. In 2008 zullen de mogelijkheden voor het automatisch inladen worden onderzocht.

Hoe komt men aan de “Werkzame N uit dierlijke mest” op de pagina “Voorgenomen bemestingsgift” (Pag 4 Derogatieoverzicht).
Stikstof uit dierlijke mest is niet volledig werkzaam. Het werkzame deel wordt berekend door de bruto N te vermenigvuldigen met de landbouwkundige werkingscoëfficient (bijlage 1).

Waar vindt je de confrontatiematrix in CRV Mineraal en wat zegt deze tabel?
De confrontatiematrix vindt men op de laatste pagina van het derogatieoverzicht. Deze confrontatiematrix komt overeen met de format van de controntatiematrix uit de checklist van de AID. Vanuit de controle is het uitsluitend van belang dat de getallen op de tweede regel kleiner zijn dan de getallen op de derde regel. Indien dat zo is, is het gebruik van mest op het bedrijf binnen de wettelijke gebruiksruimte gebleven. Wanneer het landbouwkundig gebruik (regel 1) hoger is dan de gebruiksruimte (regel 3) wordt een bemestingsplan hier niet op afgekeurd. Bij landbouwkundig gebruik mogen namelijk eigen gehalten en werkingscoëfficienten worden gebruikt waardoor dit hoger uit kan komen dan de gebruiksruimte.

Waarom kan ik in CRV Mineraal geen mestcode 11(gier) invullen, want ik heb vaste mest en gier en geen drijfmest, die heeft heel andere normen.
In de tabellenbrochure van het mestbeleid (mestbeleid 2006: tabellen) die LNV heeft uitgegeven staan voor melk- en kalfkoeien alleen normen weergegeven voor vaste mest of drijfmest (tabel 6a en 6b). Op basis hiervan kunnen we in CRV Mineraal alleen mestproducties voor het rundvee voor mestcode 10 (vaste mest) of mestcode 14 (drijfmest) berekenen. Voor gier ontbreken dus de normen en kunnen we dus ook niets berekenen.

Een mogelijkheid voor de klant om toch met vaste mest en gier te kunnen werken is de volgende:
- Al het rundvee op 100% vaste mest zetten.
- Evt. kunnen tonnen en gehaltes aangepast worden op het scherm "eigen productie"
- De gier inbrengen als aanvoer op het scherm "mestgegevens" => "aanvoer" met als omschrijving bijv. 'geproduceerde gier'. (als geen kg N en kg P2O5 worden opgegeven worden de standaard gehaltes 4.1 kg N/ton en 2.0 kg P2O5/ton gebruikt)

Op deze manier heeft de veehouder in CRV Mineraal geen "geproduceerde mestcode 14" meer die hij in werkelijkheid ook niet heeft (alles staat nl. op 100% vaste mest) en staat de gier weliswaar als aanvoer op de overzichten maar wordt tenminste wel de juiste wettelijke werkingscoëfficient van 80% gebruikt.

Nogmaals, vanuit wetgeving zijn er dus geen normen voor gier aanwezig en kan CRV Mineraal hier dus ook niets voor berekenen. De alternatieve werkwijze kan de veehouder op eigen verantwoordelijkheid gebruiken.

Komt uw vraag niet voor in deze lijst?
Stel hem aan onze afdeling Verkoop.
pagina printen
vorige pagina